Estrid Maria Helena Nyborg

1903-1971

Estrid Maria Helena Nyborg
Född 30 aug 1903 i Malmö Sankt Pauli (M). Död 30 aug 1971 i Skarpnäck (AB).
Skulptris och bildkonstnär

Levnadsbeskrivning

Född 30 aug 1903 i Malmö Sankt Pauli (M). Döpt 27 sep 1903 i Malmö Sankt Pauli (M).

Skulptris och bildkonstnär

Levde 1915 i Kv:4 Davida No:IV, Malmö Sankt Pauli (M).

Estrid föddes 1903 som det första barnet av sju till föräldrarna Hilda och Leonard Nyborg. Familjen bodde då på Amiralsgatan 3, i huset som ägdes av Estrids morfar Emil Slangerup och som drev firman Slangerups begravningsbyrå. Efter några år flyttade familjen till Amiralsgatan 19, där pappa Leonard drev firman Nyborgs Möbler.
Efter avslutad skolgång arbetade Estrid i firman som föreståndare för gardinavdelningen.

Estrid var en skicklig ryttare och vann många priser – hon var medlem i Skånes Civila Ryttarförbund och Skånska Fältrittklubben. Hon deltog även i många biltävlingar med pappans bil av märket Cole.

Flyttade i samband med giftet 1931 till Västra Skrävlinge (M). Flyttade efter första maken Gustaf Adolfs död tillbaks till föräldrahemmet till Kv:4 Davida No:IV, Malmö Sankt Pauli (M). Som ett led i sorgearbetet efter maken som avled efter bara ett års äktenskap, bosatte hon sig en period i Menton på franska rivieran.

Estrid gifte om sig med skådespelaren Dag Westberg år 1939, men äktenskapet blev kortvarigt och de skilde sig 1946.

Estrid studerade på Skånska Målarskolan men även i Frankrike, Belgien, Tyskland och Holland. Hon började som elev på Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm och blev så småningom även hans personliga vän. Efter Isaacs död 1946 blev hon assistent till hans son Iván på dennes målarskola på Söder i Stockholm.
Efter att helst ha målat stilleben gick hon över till porträtt, men fastnade sedan för skulptur. Hon har modellerat såväl porträttbyster som mindre skulpturer.

Estrid bodde från 1950-talet i Björkhagen i Stockholm, i konstnären Palle Pernevis bostad där hon hade en ateljé. I ateljén hade hon konstkurser för ungdomarna på ungdomsgården, speciellt för dem med svåra hemförhållanden. De målade, modellerade, brände keramik och gjorde batik.

På somrarna bode hon på släktgården Rya Gård, i Örkelljunga. Där hade hon en ateljé och många tavlor hon målade är från trakten. Det var också under en sommarvistelse i Rya som hon dog den 31 augusti 1971.

Död 30 aug 1971 i Skarpnäck (AB).

Namn efter första giftet: Estrid Sandström. Namn efter andra giftet: Estrid Westberg.