Vad är RSS?

RSS håller dig på ett enkelt sätt uppdaterad med de senaste rubrikerna från webbplatser du är intresserad av. Istället för att besöka hemsidor för att hålla koll på nyheter, uppdaterar en RSS-tjänst dig fortlöpande om nyinkomna publiceringar.

RSS (som står för Rich document format Site Summary), är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar. När du sparar ett RSS-flöde påbörjar du en prenumeration på nyhetsrubriker från hemsidan. Ikonen används för att visa webbsidebesökaren på att det finns möjlighet att prenumerera på nyheter.

Hur gör man?

Man kan spara RSS-flöden som Bokmärken/Feeds i din webbläsare, se nedan. Bättre är dock att skaffa en RSS-läsare.

RSS-läsare för din dator, surfplatta och smartphone

Feedly är en av de bästa RSS-läsarna och kan användas för alla webbläsare. Feedly finns också som app för Android eller IOS (Iphone) och integreras med din Feedly på datorn. Det finns också ett flertal andra appar som kan integreras med Feedly - gReader för Android och Reeder för Iphone är nog de bästa och snyggaste. Här finns en lista över fristående appar som fungerar med Feedly.

Med en app som exempelvis gReader eller Reeder kan du sedan få avisering i din surfplatta eller smartphone när någon av webbplatser du prenumerar på har några nyheter. Du kan givetvis, utöver Skånske Båtars nyheter, få uppdateringar från dagstidningars nyhetsrubriker med länkar till dessa artiklar - ett enklare och snabbare sätt att hålla sig informerad om nyheter. Du kan även prenumera på ord och få avisering när dessa har förekommer i någon webbsidas uppdatering.

För webbläsarna Firefox och Google Chrome finns det ett tillägg som förenklar att lägga till nya prenumerationer till Feedly - du behöver då bara klicka på ikonen i din webbläsare för att starta en ny prenumeraton som du sedan kan läsa i Feedly. I annat fall öppnar du Feedly (eller den app du använder) och skriver adressen ullstad.com i rutan för "Add contents". Efter en liten stund dyker sökresultatet "Skånske Båtar" upp, du trycker då på plustecknet för att starta en prenumeration. På YouTube kan du hitta instruktionsfilmer till Feedly och till den app du använder.

Prenumerera på RSS-flöden i Firefox som "Aktiva bokmärken"

  1. I menyn till vänster välj "Starta en prenumeration på nyheter"
  2. En ny sida öppnas, välj hur du vill prenumera - i detta fall som "Aktiva bokmärken"
  3. Klicka på knappen Prenumerera
  4. För att se din skapade RSS-prenumeration klicka på "Bokmärken" i Firefox meny, välj sedan "Bokmärkesfältet". I menyn som kommer fram klicka på "Skånske Båtar" och då ser du rubrikerna på de nyheter som RSS-prenumerationen hämtat åt dig.

Prenumerera på RSS-flöden i Explorer som "Feeds"

  1. I menyn till vänster välj "Starta en prenumeration på nyheter"
  2. En ny sida öppnas, klicka på texten "Prenumerera på denna feed"
  3. Klicka på knappen Prenumerera
  4. För att se din skapade RSS-prenumeration klicka på stjärnan i menyn, sedan på "Feeds" och sedan ser du den skapade prenumerationen. Klicka på prenumerationen "Skånske Båtar" för att se nyheterna som du prenumererar på.

Prenumerera på RSS-flöden i Chrome

  1. Installera "Tillägget RSS-prenumeration (från Google)"
  2. Läs vidare under - Prenumerera på RSS-flöden i Firefox